Prijzen

Ook dit voorjaar zijn er weer twee geweldige prijzen te winnen

Hoogste rendement

Rondleiding op de beurs

De klas met het hoogste rendement krijgt een uitnodiging om de masterclass beleggen van Kempen te volgen.

Beste risico-rendementsprestatie

De klas met de beste risico-rendementsprestatie krijgt een uitnodiging om de masterclass beleggen van BinckBank te volgen.

Hoe gaan professionele beleggers te werk, hoe ziet hun werkdag aan de Amsterdamse Zuid-as eruit, waar letten zij op bij het selecteren van een aandeel, fonds of obligatie, wat moet je juist niet doen bij beleggen? Allemaal vragen waar de experts van Kempen en BinckBank antwoord op hebben. Jullie worden uitgenodigd om bij hen een kijkje te komen nemen en een masterclass beleggen te volgen.

Hieronder een verslag van de Masterclass die op 1 juli plaatsvond

Verslag van de Masterclass Kempen & Co

Net voor de zomervakantie was het de beurt aan de winnaars van de rendementsprijs van het voorjaarsspel van Scholenstrijd, klas A3c3 van het Carmel College Salland te Raalte, om hun prijs ‘op te halen.’

Met een bus arriveerden zij op vrijdag 1 juli rond lunchtijd op de Amsterdamse Zuid-as. Daar werden ze opgewacht met een lunch op de zeventiende verdieping. Pieter Laan, senior portfoliomanager bij Kempen Capital Management was deze middag hun gastheer. Na broodjes, wraps, fris en koffie en genoten te hebben van het mooie uitzicht over Amsterdam, was het tijd voor de masterclass beleggen. Ook deze keer was het vooral een heel interactief uur waarin leerlingen af en toe petje-op-petje-af-vragen kregen en veel uitgedaagd werden om mee te denken en te denken als een belegger. De vragen gingen van relatief simpen – geeft de overheid aandelen uit of obligaties – naar soms redelijk ingewikkeld over Facebook en hun aankoop van Whatsapp.

Interessant om te weten was ook wat het team van Pieter en week eerder op vrijdag deed toen bekend werd dat de Britten voor een vertrek uit de EU hadden gestemd. Gelukkig was de masterclass toen niet gepland, want dan had het waarschijnlijk niet door kunnen gaan.

Op zulke heftige beursmomenten is het namelijk alle hens aan dek bij vermogensbeheerders om de klanten zo goed mogelijk te informeren over de gebeurtenissen op de beurs. Nu beleggen de portfoliomanagers van Kempen Capital Management vooral voor de lange termijn, maar een flinke beursdip kan bij hen ook zorgen voor tactische aanpassingen in de portefeuille. Tactisch betekent korte termijn en echt inspelen op de gebeurtenissen. In dit geval wat nog duurdere obligaties verkopen en aandelen lager bijkopen voor klanten. Hierna lag de nadruk van de presentatie van Pieter vooral op gedrag. Hoe kun je als belegger inzicht krijgen in hoe je reageert op nieuws en de markt en hoe kun je valkuilen vermijden. Dit gedrag van beleggers heet behavioral finance. Volgens die leer moet je als belegger vooral varen op ratio en je verre houden van emotionele beleggingsbeslissingen. Durf bijvoorbeeld verlies te nemen en hang niet aan een aandeel omdat je dat aandeel nou zo leuk vindt.

Dit kun je voorkomen door een raamwerk voor jezelf te maken. Dat zijn afspraken met jezelf over wanneer je bijvoorbeeld bij een koersdaling verkoopt of juist wanneer je winst neemt. Het beursspreekwoord is immers: van winstnemen is nog nooit iemand armer geworden. Tot slot kregen de leerlingen een rondleiding door de dealingroom en een kijkje op de researchafdeling van de vermogensbeheerder. In de dealingroom worden de aandelen namens klanten verhandeld, bij de researchafdeling worden beursbedrijven financieel en operationeel ontleed en kunnen klanten terecht voor rapporten over ondernemingen waarin zij beleggen of willen gaan beleggen.

Wil jij ook een masterclass winnen en met je hele klas in Amsterdam kijken en de beleggingswereld opsnuiven bij Kempen & Co, of bij BinckBank, de andere masterclass-sponsor? Doe dan dit voorjaar mee met het prijzenspel op Scholenstrijd.nl. De klas met het beste risico-rendement en de klas met het beste rendement winnen een masterclass.

Beste risico-rendement

De klas met de beste risico-rendementsprestatie krijgt een uitnodiging om bij BinckBank een beleggersdag te volgen.

De winnaars worden ontvangen op het hoofdkantoor BinckBank aan de Amsterdamse Zuid-as. De beleggingsexperts van Binck gidsen jullie door de financiële wereld en de verschillende manieren om te beleggen. Jullie krijgen een kijkje in de keuken van de grootste broker van Nederland.

Verslag Masterclass ABN AMRO

Rondleiding op de beurs

Amsterdam, 17 juni 2016
Klas 4VWO van het Regius college uit Schagen won de online beleggingsgame Scholenstrijd. De leerlingen wisten de beste afweging te maken tussen rendement en risico in hun beleggingsportefeuille. De prijs was een masterclass bij ABN AMRO. Deze masterclass vond plaats op 17 juni 2016 op het hoofdkantoor aan de Zuidas, het nieuwe financiële hart van Amsterdam.

Naomi de Vos en Bas Berveling van ABN AMRO MeesPierson hadden een uitgebreid programma voor de leerlingen opgezet. Om tien uur keken de leerlingen hun ogen al uit in het prachtige hoofdkantoor van de bank. Na ontvangst mochten de leerlingen de grootste dealingroom van het Europese continent betreden. Daar werden ze opgewacht door obligatieveteraan Dennis van Bommel. In sneltreinvaart nam hij de leerlingen mee door de wereld van bied- en laatkoersen en het afdekken van beleggingsposities. Vroeger was handelen vooral schreeuwen voor de beste prijs, nu is het orders via de computer verwerken.

4VWO Leerlingen van het Regius college in de dealingroom van ABN AMRO Na de indrukwekkende dealingroom werden de leerlingen meegenomen naar het Innovation Centre. Dit ziet eruit als een Google-achtige ruimte die volledig is ingericht op het stimuleren van creativiteit. Hier kregen zij een masterclass van Sam Lepelaar. Hij wist op bijna cabareteske wijze de leerlingen te boeien met zijn verhaal over zijn werk bij ABN AMRO MeesPierson, de Private Bank van de ABN AMRO.

Het letterlijke hoogtepunt van de dag moest nog volgen. Om 12 uur gingen de leerlingen met de lift naar de 23e verdieping, waar een lunch-met-uitzicht voor ze klaarstond. Na afloop kregen ze een goedgevulde ABN Amro-goodiebag en vertrokken ze vol enthousiasme weer naar Schagen.