Prijzen

Ook dit najaar zijn er weer twee geweldige prijzen te winnen

Deze zullen pas georganiseerd worden zodra dit volgens de RIVM-richtlijnen weer mogelijk is.

Hoogste rendement

Leerlingen van de Were Di slaan op de beurs gong
Leerlingen van de Were Di uit Valkenswaard openen de beursdag

De klas met het hoogste rendement krijgt een uitnodiging om de beursdag bij Euronext te openen.

Je mag niet alleen op de gong slaan, je krijgt ook een rondleiding in een van de mooiste beursgebouwen ter wereld en je brengt een bezoek aan de AEX Experience.

Beste risico-rendementsprestatie

De klas met de beste risico-rendementsprestatie krijgt een uitnodiging om de masterclass beleggen van Van Lanschot Kempen te volgen.

Hoe gaan professionele beleggers te werk, hoe ziet hun werkdag aan de Amsterdamse Zuid-as eruit, waar letten zij op bij het selecteren van een aandeel, fonds of obligatie, wat moet je juist niet doen bij beleggen? Allemaal vragen waar de experts van Van Lanschot Kempen en BinckBank antwoord op hebben. Jullie worden uitgenodigd om bij hen een kijkje te komen nemen en een masterclass beleggen te volgen.

Verslag van de Masterclass Van Lanschot Kempen

Net voor de zomervakantie was het de beurt aan de winnaars van de rendementsprijs van het voorjaarsspel van Scholenstrijd, klas A3c3 van het Carmel College Salland te Raalte, om hun prijs ‘op te halen.’

Met een bus arriveerden zij rond lunchtijd op de Amsterdamse Zuid-as. Daar werden ze opgewacht met een lunch op de zeventiende verdieping. Pieter Laan, senior portfoliomanager bij Kempen Capital Management was deze middag hun gastheer.

Na broodjes, wraps, fris en koffie en genoten te hebben van het mooie uitzicht over Amsterdam, was het tijd voor de masterclass beleggen. Ook deze keer was het vooral een heel interactief uur waarin leerlingen af en toe petje-op-petje-af-vragen kregen en veel uitgedaagd werden om mee te denken en te denken als een belegger. De vragen gingen van relatief simpen – geeft de overheid aandelen uit of obligaties – naar soms redelijk ingewikkeld over Facebook en hun aankoop van Whatsapp.

Interessant om te weten was ook wat het team van Pieter en week eerder op vrijdag deed toen bekend werd dat de Britten voor een vertrek uit de EU hadden gestemd. Op zulke heftige beursmomenten is het alle hens aan dek bij vermogensbeheerders om de klanten zo goed mogelijk te informeren over de gebeurtenissen op de beurs.

Nu beleggen de portfoliomanagers van Kempen Capital Management vooral voor de lange termijn, maar een flinke beursdip kan bij hen ook zorgen voor tactische aanpassingen in de portefeuille. Tactisch betekent korte termijn en echt inspelen op de gebeurtenissen. In dit geval wat nog duurdere obligaties verkopen en aandelen lager bijkopen voor klanten.

Hierna lag de nadruk van de presentatie van Pieter vooral op gedrag. Hoe kun je als belegger inzicht krijgen in hoe je reageert op nieuws en de markt en hoe kun je valkuilen vermijden. Dit gedrag van beleggers heet behavioral finance. Volgens die leer moet je als belegger vooral varen op ratio en je verre houden van emotionele beleggingsbeslissingen. Durf bijvoorbeeld verlies te nemen en hang niet aan een aandeel omdat je dat aandeel nou zo leuk vindt.

Dit kun je voorkomen door een raamwerk voor jezelf te maken. Dat zijn afspraken met jezelf over wanneer je bijvoorbeeld bij een koersdaling verkoopt of juist wanneer je winst neemt. Het beursspreekwoord is immers: van winstnemen is nog nooit iemand armer geworden. Tot slot kregen de leerlingen een rondleiding door de dealingroom en een kijkje op de researchafdeling van de vermogensbeheerder. In de dealingroom worden de aandelen namens klanten verhandeld, bij de researchafdeling worden beursbedrijven financieel en operationeel ontleed en kunnen klanten terecht voor rapporten over ondernemingen waarin zij beleggen of willen gaan beleggen.

Wil jij ook een masterclass winnen en met je hele klas in Amsterdam kijken en de beleggingswereld opsnuiven? Doe dan mee met het prijzenspel