Wat is Scholenstrijd?

Verzamling smartphones met app screenshots

Scholenstrijd is een fictieve beleggingswedstrijd. Deelname is helemaal gratis! Deze wedstrijd vindt 2 keer per jaar plaats en duurt steeds 6 weken. Bij Scholenstrijd beleg je met fictief geld, maar er wordt wel gebruik gemaakt van echte aandelen en beurskoersen van dat moment.

Zo werkt het

Je kunt kiezen of je alleen mee wilt doen of met een team. Alle deelnemers krijgen per persoon €100.000 aan fictief geld. Met dit bedrag kun je gaan beleggen met eigen inzicht in de categorieën ‘aandelen’, ‘beleggingsfondsen’ en ‘valuta’. Je betaalt ook voor transactiekosten, net als in het echt. Je mag maximaal 10 transacties per dag plaatsen, dus ga er slim mee om! Je mag steeds weer opnieuw meedoen met nieuwe competities. Aan het begin van elke competitie wordt je portefeuille dan wel gereset.

Vind hier de uitgebreide begrippenlijst.

Scholenstrijd Stappenplan

 1. 1. Maak een account aan Verzamling smartphones met app screenshots

  Geef aan of je individueel meedoet of met als groep. Doe je als groep mee? Geef dan aan bij welke school en/of in welke groep je wilt meedoen. Je ontvangt een bevestigingsmail en klik op de link om je aanmelding te bevestigen. Nu is je aanmelding definitief en kun je een portefeuille aanmaken. Je ontvangt virtueel €100.000 waarmee je kunt gaan beleggen.

  Aanmelden

 2. 2. Download de Scholenstrijd app en open deze

  Download in Apple Appstore Download in Google Play

 3. 3. Portefeuille Verzamling smartphones met app screenshots

  Onder ‘Posities’ kun je zien wat je op dit moment bezit en onder ‘Transacties’ vind je het overzicht van wat je hebt gekocht en verkocht.

 4. 4. Handelen Verzamling smartphones met app screenshots

  Hieronder staan categorieën van effecten die je kunt kopen of verkopen. Verdiep je in welke aandelen jij graag wilt. Dit zijn bijvoorbeeld aandelen die op de AEX genoteerd zijn, maar ook beleggingsfondsen en ETF’s. Hier kies je hoeveel aandelen óf voor welk bedrag je dit fonds wilt kopen/verkopen. Ook kun je hier een limiet (maximale aanschafprijs of minimale verkoopprijs) meegeven. Controleer de order en bevestig deze.

 5. 5. Klassement Verzamling smartphones met app screenshots

  Hier vind je alle informatie omtrent de spelregels en de prijzen. Daarnaast een link naar een uitgebreide uitleg over beleggen.

 6. 6. Informatie Verzamling smartphones met app screenshots

  Hier vind je alle informatie omtrent de spelregels en de prijzen. Daarnaast een link naar een uitgebreide uitleg over beleggen.

Zó maak je een league aan

Stap 1

Ga naar “PORTEFEUILLE”

screenshot van het main menu, pijl naar de PORTEFEUILLE link

Stap 2

Klik op “LEAGUE KLASSEMENT”
Klik vervolgens op “START EEN NIEUWE LEAGUE”

screenshot van het PORTEFEUILLE scherm, pijl naar de link League klassement in het sub menu en een pijl naar de knop 'Start een nieuwe league'

Stap 3

Vul de informatie in en klik op “BEVESTIGEN”

screenshot van het League scherm, met de invul velden van het League formulier

Spelregels

Elk spel heeft regels, zo ook Scholenstrijd. We willen namelijk een eerlijke competitie voor iedereen. Je wilt natuurlijk wel kunnen zeggen dat je de prijzen eerlijk hebt verdiend!

 • Per portefeuille wordt 100.000 euro virtueel geld verstrekt op de eerste dag dat de portefeuille actief is.
 • Het is enkel toegestaan om te handelen in aandelen AEX, AMX, ETF's en beleggingsfondsen.
 • Het is iedere deelnemer toegestaan maximaal 80% van portefeuille te beleggen in aandelen.
  LET OP: vastgoedfondsen zijn ook beleggingsfondsen, deze tellen dus NIET mee voor de 80% regel!
 • Een positie in één aandeel mag niet groter zijn dan 20% van de totale waarde van de portefeuille.
 • Shortgaan, aandelen verkopen die men niet in bezit heeft, is NIET toegestaan.
 • Per portefeuille zijn maximaal tien transacties per dag toegestaan.
 • De totale portefeuille is gelijk aan de waarde van de aandelen plus de waarde van de kaspositie.
 • Portefeuilles die meedoen worden automatisch opengesteld voor het publiek en kunnen met ongeveer twee uur vertraging worden ingezien door andere deelnemers/bezoekers.
 • Alle transacties gaan gepaard met transactiekosten. Voor iedere transactie wordt een vast percentage van 0,5% in rekening gebracht.
 • Iedere deelnemer heeft de mogelijkheid één prijzenspelportefeuille bij te houden.
 • Gebruikersnamen mogen niet aanstootgevend, kwetsend of discriminerend zijn. Mochten gebruikersnamen niet voldoen aan deze eisen, kan de speler worden uitgesloten van deelname aan Scholenstrijd.
 • Om mee te dingen in de scholencompetitie moet de league uit minimaal 6 portefeuilles bestaan die daadwerkelijk belegd hebben.
 • Een portefeuille kan gedurende de hele periode van het spel gereset worden. Je kunt dus altijd opnieuw beginnen. Je kunt resetten door te klikken op het symbool van een pen rechtsboven in uw portefeuille en de aanwijzingen te volgen.