Speluitleg en regels Scholenstrijd

Korte uitleg spel

Voor Scholenstrijd worden leerlingen in groepjes van drie of vier ingedeeld. Elk groepje kruipt in de rol van beleggingsadviseur en moet een beleggingsadvies opstellen voor bijvoorbeeld vader, moeder of grootouder. De eerste opdracht is het vaststellen van het risicoprofiel van de klant. Daarna krijgen de scholieren een virtueel startkapitaal van 100.000 euro waarmee zij kunnen beleggen in aandelen, en een aantal ETF's en beleggingsfondsen.

 • Per portefeuille wordt 100.000 euro virtueel geld verstrekt op de eerste dag dat de portefeuille actief is.
 • Het is enkel toegestaan om te handelen in aandelen AEX en AMX, ETF's en beleggingsfondsen.
 • Het is iedere deelnemer toegestaan maximaal 80% van portefeuille te beleggen in aandelen.
  LET OP: vastgoedfondsen zijn ook beleggingsfondsen, deze tellen dus NIET mee voor de 80% regel!
 • Alle transacties gaan gepaard met transactiekosten. Voor iedere transactie wordt een vast percentage van 0,5% in rekening gebracht.
 • Shortgaan, aandelen verkopen die men niet in bezit heeft, is NIET toegestaan.
 • Per portefeuille zijn maximaal tien transacties per dag toegestaan.
 • De totale portefeuille is gelijk aan de waarde van de aandelen plus de waarde van de kaspositie.
 • Iedere deelnemer heeft de mogelijkheid één prijzenspelportefeuille bij te houden.
 • Portefeuilles die meedoen worden automatisch opengesteld voor het publiek en kunnen met ongeveer twee uur vertraging worden ingezien door andere deelnemers/bezoekers.
 • Een portefeuille kan gedurende de hele periode van het spel gereset worden. Je kunt dus altijd opnieuw beginnen. Je kunt resetten door te klikken op het symbool van een pen rechtsboven in uw portefeuille en de aanwijzingen te volgen.
 • Een positie in één aandeel mag niet groter zijn dan 20% van de totale waarde van de portefeuille.

Klassementen

Op Scholenstrijd.nl strijden leerlingen in verschillende klassementen met elkaar, te weten:

 • Rendement: Welke klas/school haalt gezamenlijk het hoogste rendement. Een klas/school moet uit minimaal vier portefeuilles bestaan om kans te maken op een prijs. En minimaal de helft van de portefeuilles moet minimaal één transactie hebben gedaan.
 • Risico/rendement Scholenstrijd: Welke klas/school haalt gezamenlijk de hoogste Sharpe ratio. Een klas/school moet uit minimaal vier portefeuilles bestaan om kans te maken op een prijs. En minimaal de helft van de portefeuilles moet minimaal één transactie hebben gedaan.
 • Eigen competitie: Hierin kan je je krachten meten met jouw eigen klas/school buiten de prijzenspellen om. Wie is de beste van jouw klas/school?

De ranglijst wordt opgesteld aan de hand van het relatieve rendement, dus de huidige stand ten opzichte van de stand aan het begin van de week/maand/totaal. In een nieuwe week/maand/totaal wordt er dus alleen gekeken naar het procentuele rendement in die week/maand en niet naar de absolute bedragen. Om voor te komen in de weekranglijst /maandranglijst moet je vanaf het begin van de week/maand meespelen en mag je niet gereset hebben. (uitgezonderd risico/rendement klassement). Om kans te maken op de prijzen moet er in een portefeuille minimaal één transactie hebben plaatsgevonden. Om als klas kans te maken op een prijs moet minimaal de helft van de portefeuilles in de league één transactie hebben uitgevoerd.

Meer vragen?

Heb je verder nog vragen over www.scholenstrijd.nl stuur dan een email naar info@scholenstrijd.nl. Wij zullen proberen vragen binnen 24 uur te beantwoorden.

Lees ook onderstaande voorwaarden: